marți, 28 octombrie 2014

PE URMELE PRIMILOR CRESTINI,INTR-UN ORAS PLIN DE SFINTENIE-ROMA


DUMINICA 26 OCTOMBRIE 2014-PELERINAJ LA ROMA(ghid Ana Cretu)
 OBIECTIVE: • Catacombele Sf Calist---printre cele mai mari si mai importante din Roma,unde au fost inmormantati zeci de martiri si mii de crestini ai primelor veacuri;
• Biserica Sf Cosma si Damian---cea mai veche Biserica din Forumul Roman,ce adapsteste Sf Moaste ale Sf Doctori Fara de Arginti Cosma si Damian; • Biserica San Pietro in Vincoli sau Sf Petru in Lanturi,unde gasim si astazi
• Biserica Santa Maria Magiore ---O parte din Leaganul Mntuitorului si Cripta Betleem, ---Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului,ce se considera a fi facuta de insusi Sf Apostol Luca Particele ale mai multor Sfinti si a Sf Matei, ---Mormantul Fericitului Ieronim-traducatorul Bibliei in lb.latina. Pina sa ajungem la Biserica Sf.Cosma si Damian(care a fost de fapt ultimul obiectiv vizitat)parintele a tinut sa ne faca o surpriza,astfel ducandu ne la Basilica Santa Prassede.De ce surpriza?!Pentru ca este o mareata biserica din Roma, aflata insa ascunsa la numai cativa pasi in spatele Basilicii Santa Maria Maggiore.Basilica dateaza inca din secolul al IX-lea, ea pastrandu-si pana astazi mozaicurile originale, de factura bizantina.
Ce ne a impresionat cel mai mult ca pe langa nepretuitele mozaicuri, in interiorul bisericii se mai pastreaza si o parte din coloana de care a fost legat Hristos, spre a fi torturat, adusa aici din Constantinopol, in Evul Mediu.
Acum ,sa le luam pe rand ,incerc sa spun cate ceva despre fiecare obiectiv vizitat in parte .Marturisesc ca pina duminica nu stiam mare lucru(desi sunt in Italia de ceva timp)Nu mi face onoare sa spun, o fac insa ca sa stiti,nu pentru a ma judeca ,ci sa nu faceti greseala care am facut o eu.Roma e un oras plin de sfintenie,si merita aceasta atentie. CATACOMBELE SFANTULUI CALIST Sa vedem mai intai pentru cei care nu stiu,ce sunt catacombele.Catacombele sunt pasaje subterane făcute de om ,unde erau ingropati crestinii si unde se intalneau sa se roage in secret.Catacombele Sfantului Calist au fost construite incepand cu jumatatea secolului al II-lea, fiind re-descoperite in secolul al XIX-lea de catre Giovanni Battista Rossi, parintele arheologiei crestine.Acestea se numara printre cele mai mari si mai importante catacombe din Roma.Catacombele Sfantului Calist sunt o parte a unui complex ce ocupa o suprafata de 90 acri, avand o retea de galerii de aproximativ 20 km, pe patru niveluri, ce ajung la o adancime mai mare de douazeci de metri. In Catacombele Sfantului Calist au fost inmormantati zeci de martiri, saisprezece papi si mii de crestini.
Catacombele sunt o dovada istorica a faptului ca Biserica la originile ei a fost una a martirilor si a crestinilor care aratau, in viata lor de zi cu zi, credinta si dragostea pentru Hristos. BISERICA SAN PIETRO IN VINCOLI sau SFANTUL PETRU IN LANTURI Bazilica Sfântul Petru în Lanţuri este o bazilică minoră din Roma, construită prima dată între anii 432 şi 440. Bazilica este notabilă în mod deosebit pentru relicvele sale, aici fiind vorba de lanţurile în care a fost ţinut Sfântul Petru pe durata în care a fost întemniţat în Ierusalim. Autenticitatea relicvelor nu a fost niciodată dovedită, dar adorarea lor de către credincioşi se face cu sinceritate, poate şi pentru faptul că izvoarelor istorice atestă că aceste lanţuri au fost recuperate de împărăteasa Eudoxia. Acestea sunt ţinute sub altarul înalt, într-un relicvariu de sticlă.
Moise al lui Michelangelo, una dintre cele mai mari realizări ale sculpturii renascentiste, se află aici. Decorează mormântul Papei Julius II, un monument pe care Michelangelo a fost desemnat să îl decoreze cu 44 d sculpturi (o sarcină niciodată dusă la bun sfârşit de către artist), mormântul fiind în el însuşi, prin patrimoniul decorativ, o atracţie artistică a bazilicii.
Un alt punct de atractie notabil este BISERICA SANTA MARIA MAGIORE. Biserica Sfânta Maria Majora (în limba italiană Santa Maria Maggiore) este una dintre cele patru basilici de primă importanţă ale Bisericii catolice, toate aflate în Roma. Dintre toate Basilica Sfânta Maria Majora este cel mai vechi şi mai mare locaş dedicat Sfintei Fecioare.
Legenda fondării ei aminteşte că, în noaptea de 4 spre 5 august, în anul 358 e.N, Fecioara ar fi apărut în visurile papei Sfântul Liberius şi ale unui bogat locuitor roman, numit Ioan. Ea a cerut ca să se ridice un sanctuar pe un loc determinat de o ninsoare. A doua zi, pe 5 saugust, dimineaţa, o procesiune s-a îndreptat spre colina Esquilin, locul indicat de Sfânta Fecioară. Deşi era luna august, se aşternuse un strat fin de ninsoare pe colina Esquilin. Pe locul unde se produsese minunea, papa a decis să se ridice un prim edificiu, Basilica Liberiana a „Sfintei Maria a zăpezilor”. Papa a trasat perimetrul viitorului locaş sfânt, iar patricianul Ioan a asigurat sumele construirii. O parte din Leaganul Mntuitorului si Cripta Betleem
Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului,ce se considera a fi facuta de insusi Sf Apostol Luca,in fundal(planul central)"Salus Populi Romani"
Cu adevărat unice şi impresionante sunt mozaicurile de pe podea (autor Jacopo Toritti) şi casetele aurite de pe plafon (proiect al lui Giuliano da Sangallo). În fundal se zăreşte altarul principal, sub un baldachin impozant, iar în faţa lui cripta relicvelor (Sacra Culla) , botezată ”mărturisirea”, unde sunt adăpostite o serie de artefacte sfinte, între care şi fragmente din Crucea Răstignirii. Cripta este vegheată de statuia papei Pius al IX-lea, cel care a adus aici fragmentele Sfintei Cruci.
Printre obiectele de valoare din Biserica Santa Maria Maggiore,este si mormantul Fericitului Ieronim-traducatorul Bibliei in lb.latina.  Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (nascut- 347)este cel mai bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I.Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano - Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat și de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim.
 În tradiția artistică a Bisericii Romano-Catolice, se obișnuiește ca Ieronim, patronul erudiției teologice, să fie reprezentat în calitate de cardinal lângă episcopul Augustin, arhiepiscopul Ambrozie și papa GrigoreI cel Mare. În picturile din secolele ulterioare, Ieronim este înfățișat ca un pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia. Pălăria roșie de cardinal din pictura lui Rubens indică rangul acordat de Biserica Romano-Catolică.
Aici suntem la intrarea in Biserica Sf Cosma si Damian unde primim informatii pretioase de la neobosita si mult instruita noastra Ana(ghida grupului nostru) care ne a ajutat sa descoperim si sa "exploram"toate aceste locuri minunate ,incununate de sfintenie.
Biserica Sf Cosma si Damian este cea mai veche Biserica din Forumul RomanAici se gasesc Sf Moaste ale Sf Doctori Fara de Arginti Cosma si Damian.
 Cosma si Damian sunt doi martiri ai secolului al III-lea, frati gemeni si doctori fara-de-arginti (numiti asa datorita binefacerilor pentru care nu luau nici un ban de la cei aflati in suferinte).

Interiorul Bisericii Sfintilor Cosma si Damian este decorat cu picturi si minunate mozaicuri antice crestine.
Moastele Sfintilor Cosma si Damian se pastreaza intr-o cripta aflata sub podeaua bisericii. Acestea sunt cinstite de multimea crestinilor, multi dintre bolnavi gasindu-se aici tamaduirea.
Inchei acest itinerar spunandu va ca  Roma este unul dintre cele mai importante orase cultural istorice si merita vizitat!Cei care va aflati deja aici nu amanati sa vizitati aceste locuri care au o frumusete deosebita.
Citez spunand ca " Roma are religia in inima sa si istoria in sufletul sau – un oras care mereu isi uluieste si isi inspira vizitatorii. "

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu